Prosty chleb, przeznaczony przede wszystkim na grzanki. Ma nieco inną strukturę, niż chleb tostowy kupowany w sklepie, ale szczerze mówiąc, taki bardziej mi odpowiada. Smak - wspaniały! A poza tym ma idealnie właściwy kształt - wyrasta w foremce równo, z płaskim wierzchem, profesjonalnie!
Przepis na Chleb tostowy >>
Świetny biały chleb, typu ciabatta, ulubione pieczywo Starszego Dziecka. Wcale nie jest taki brzydki - nazwa jest tradycyjna, używana dla chleba pieczonego nie w formie, a w postaci ręcznie kształtowanego bochenka. Świetny do maczania w oliwie z ziołami.
Przepis na "Brzydki chlebek" - całkiem ładny! >>
Indyjska odpowiedź na chińskie "Pięć Przypraw", popularna w kuchniach Bangladeszu i Indii Wschodnich mieszanka całych przypraw. Panch Phoron używane jest przy przyrządzaniu rozmaitych curry i pikli.
Przepis na Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw) >>
No oczywiście - zazwyczaj kupujemy curry gotowe. Ale czasem można zrobić je samemu, czyż nie? Ilość składników jest oczywiście orientacyjna - łyżka tego, łyżeczka tamtego - metodą prób i błędów każdy dopasuje sobie przyprawy do własnego smaku.
Przepis na Domowa mieszanka curry >>
Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.
Przepis na Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów >>
Doskonałe, lekko "listkujące" ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Przepis jest autorstwa brytyjskiej autorki wielu książek kulinarnych, szczególnie na temat wypieków, Mary Berry. Pani Berry użyła tego ciasta do zrobienia tarte Tatin (jabłka z karmelem), ja natomiast (preferując jednak słone wypieki) na rozwałkowanym cieście układam rozmaite warzywa i zapiekam w gorącym piecu.
Przepis na Szybkie ciasto francuskie >>
Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
Przepis na Podstawowe ciasto orzechowe >>
Pożyteczny przepis na bardzo kruche ciasto z tłuszczem w postaci Shortening. Idealne do rozmaitych słodkich tart, zapewnia chrupiącą foremkę dla słodkiego nadzienia.
Przepis na Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów" >>
Przepis na Farsz z kapusty kiszonej i grzybów (do pierogów, krokietów, pasztecików) >>
Znakomite wegetariańskie nadzienie do pierogów. O roślinach strączkowych mawia się, że są "mięsem biedaków"... Dobrze być takim biedakiem :)
Przepis na Farsz z soczewicy (do pierogów, naleśników, pasztecików) >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |